Niclas Timmerby
Niclas Timmerby, född 1972 i Jönköping, är författare, utbildare och föreläsare. De senaste femton åren har Niclas bl.a. coachat landslagspelare i fotboll, VD:ar och ledningsgrupper. Han har varit anlitad av företag och organisationer som exempelvis IKEA, Cubus, BRA-flyg, Apoteket, IF Metall, Göteborgs Stad, Region Skåne, samt olika idrottsföreningar, län och kommuner.
Som författare har Niclas fyra tidigare utgivna böcker som spänner över ämnen som självledarskap, ledarskap, försäljning och grupputveckling. Hans passion för att göra en verklig skillnad genomsyrar hans författarskap, där han strävar efter att leverera praktiska insikter och verktyg som läsarna kan tillämpa i sina egna liv och karriärer.
Den nya boken skiljer sig från de tidigare verken som fokuserade på specifika aspekter. ”Formeln till lönsamhet, tillväxt och utveckling” tar ett omfattande helhetsgrepp över kulturskiftens påverkan på organisationer. Den ger ledare i alla former av verksamheter en djupare förståelse för vad de faktiskt kan påverka redan idag för att driva positiv förändring samt skapa och upprätthålla en hälsosam, trygg och trivsam atmosfär som främjar samarbete, produktivitet och engagemang.
Niclas leder för närvarande 23 team inom retail i södra Sverige, vilket ger honom en unik inblick i de dagliga utmaningar och möjligheter som moderna ledare står inför.
Genom att kombinera sin omfattande praktiska erfarenhet – med över 30 år i yrkeslivet och över 20 års ledarerfarenhet – med en passion för kontinuerligt lärande, strävar Niclas efter att inspirera och utrusta individer och organisationer med verktyg för att må bättre och våga sträva högre. Hans mål är att skapa bestående positiv förändring i en ständigt föränderlig affärsvärld.
Vad inspirerade dig att skriva den här boken?
Den här boken har byggts upp inom mig under de senaste femton åren då jag varit anlitad av företag, statliga organisationer och idrottsföreningar. Jag har lyssnat efter behoven och sedan byggt föreläsningar och utbildningar. Under tidens gång har jag reflekterat över frågeställningarna, utmaningarna och behoven från mina uppdragsgivare. För oavsett hur lönsamma organisationerna varit, hur många medarbetare de haft eller hur länge de varit verksamma, har utmaningarna och behoven knappt förändrats. I mina reflektioner har jag därför ofta funderat, varför är det så? Vad är det som gör, att trots all utveckling som skett inom teknologi, kommunikation, organisationsutveckling och ledarskap, är utmaningarna i stort sett detsamma? Hur kan det vara i stort sett samma behov när jag arbetar med ett lokalt företag med femton medarbetare och en månad senare med ett globalt företag med över 200 000 medarbetare? Jag har därför ställt skarpare och skarpare frågor till ledningsgrupper och intervjuat medarbetare på ett djupare plan.
Detta arbete gav mig svaret och sakta arbetade jag fram en metodik som kan ses som "den heliga graalen" inom allt arbete med lag.
En metodik som svarar på frågor som:
Hur kommer det sig att vissa människor motiveras av en hög lön eller olika belöningssystem (bonus, tävlingar, etc), och vissa inte?
Hur kommer det sig att vissa människor motiveras av måltal, och vissa inte?
Hur kommer det sig att vissa människor motiveras av att utvecklas genom feedback och coachning, och vissa inte?
Och frågor som:
Hur kan jag som ledare få alla i mitt lag att känna äkta motivation, engagemang och energi?
Hur kan jag få mitt lag att prestera bra eller till och med bättre när jag inte är närvarande?
Hur kan jag få alla i mitt lag att sträva efter egen utveckling i enlighet med deras individuella behov?
Dvs: Hur skapas en företagskultur som främjar lönsamhet, tillväxt och utveckling.
Boken förklarar inte bara varför dessa utmaningar och behov är så lika över tid utan påvisar även hur ledaren metodiskt kan starta upp ett strukturerat förändringsarbete, individuellt och gemensamt, för att skapa och långsiktigt upprätthålla samhörighet, meningsfullhet och en gemensam riktning framåt för sitt lag.
Kan du berätta lite om bokens tema?
Bokens tema är ledarskapets betydelse och handlingskraft under de stora kulturskiften som skett historiskt och som sker i detta nu. För det är dessa kulturskiften som gör att företags och organisationers frågeställningar, utmaningar och behov inte skiljer sig nämnvärt.
Om jag får lov att ta dig som läser detta som exempel: När du började arbeta fanns en specifik kultur som genomsyrade länder, samhällen, städer, byar, arbetsplatser och hem. Det kan ha varit under den industriella revolutionen eller under framväxten av informationssamhället i början av 1980-talet. Detta har lagt en grund i dig som människa som omedvetet och medvetet styr dina behov (vad du behöver och vill ha för att må bra och vara tillfreds). Sedan över tid, förändras kulturen. Vi har gått igenom den digitala/sociala revolutionen och cirka 2020 började AI-revolutionen påverka oss. Med oss menar jag då länder, samhällen, städer, byar, arbetsplatser och hem. Vissa övergångar av kulturskiften märks knappt eftersom de sker i lugn takt medan vissa andra (som AI-revolutionen) väldigt snabbt och konkret påverkar ”oss”.
Det är dessa skiftande kulturer ledaren bör vara medveten om eftersom de påverkar människors behov och därigenom arbetsmiljö, trivsel, energi och engagemang, vilket i sin tur påverkar prestation och resultat. Boken vill skapa en insikt hos läsaren att genom att fokusera på att påverka kulturen långsiktigt istället för att fokusera på måltal, kan ledaren inte bara påverka utveckling och resultat utan också bidra till att medarbetarna känner sig sedda, bekräftade och uppskattade på ett mycket djupare sätt än genom traditionella medarbetarsamtal och enkäter.
En sak är säker, den rådande kulturen påverkar alltid individer och arbetsmiljö. Boken ger ledaren information för att förstå de stora kulturskiftena samt verktyg för att leda sina medarbetare genom kulturskiften och därigenom skapa en trygg, motiverande plats som är byggd av tillit, engagemang och delaktighet.
Vilka teman eller budskap hoppas du att läsarna tar med sig efter att ha läst din bok?
Min önskan är tre delar:
Våga göra ett förändringsarbete på riktigt. I mitt arbete har jag observerat att organisationer ofta beskriver sig som platta och agila, men efter att jag lyssnat och ställt frågor finns det vanligtvis tydliga spår av linjeorganisatorisk styrning som i vissa avseenden står i skarp kontrast. Denna brist på konsistens kan resultera i brist på tydlighet och osäkerhet inom organisationen vilket i sin tur kan leda till förvirring och frustration. I värsta fall kan det också innebära att mellanchefer som fungerar som en länk mellan ledningen och medarbetarna hamnar i situationer där de fokuserar mer på att hantera missnöje än att arbeta framåtlutat med företagskulturen som i sin tur främjar resan mot organisationens gemensamma mål och ambitioner. Detta eftersom ledningens vision och krav kanske inte stämmer överens med medarbetarnas upplevelser och behov. Linjeorganisatorisk styrning introducerades i början av 1800-talet i en helt annan kultur än som råder på arbetsplatser idag, det är dags att gå vidare. Boken visar tydligt hur ledaren och organisationen kan gå tillväga för ett framgångsrikt förändringsarbete.
Våga leda på ditt personliga sätt med tillit. Vi har alla blivit präglade i våra liv från att vi var små och vi fortsätter präglas som vuxna av familj, släkt, vänner och på våra arbetsplatser. En stark ambition med boken är att läsaren skall förstå sin självbild och få modet att leda med tillit. Tillit är beroende av känslor, det är en känslomässig företeelse och det bästa är att tillit i sig självt skapar tillit. Det är helt gratis och kan förändra människor och hela organisationer på väldigt kort tid. Förtroende är bra men det är inte det som gör att ett lag springer genom motgångar tillsammans och litar helt på varandra eftersom förtroende är konstant beroende av handlingar och prestationer.
Få ut maximalt av formeln. Min främsta förhoppning är att läsarna tar med sig insikter om vikten av att skapa och upprätthålla en positiv kultur som främjar delaktighet, tillit och trygghet. Genom att bygga en atmosfär av arbetsglädje och engagemang kan ledaren främja långsiktig lönsamhet, tillväxt och effektivitet i organisationen.
Vilka utmaningar stötte du på under skrivprocessen och hur övervann du dem?
Under skrivprocessen stötte jag framförallt på två utmaningar som krävde reflektion och övervägande innan jag kunde gå vidare. Den första var att begränsa bokens omfattning eftersom ämnet är så stort och nästan oändligt. För att hantera detta, var jag tvungen att noggrant välja vilka delar av ämnet som var mest relevanta och betydelsefulla för att uppnå bokens syfte med en tydlig röd tråd utan att överväldiga läsaren med för mycket information. Jag valde att fokusera på de centrala principer jag känner har störst inverkan och är mest användbart i dagliga scenarier och i olika situationer som kan uppkomma. Utöver det lade jag till personliga erfarenheter, verktyg och workshops jag använt på arbetsgrupper. Allt för att få boken så applicerbar, konkret och användbar som möjligt.
Den andra utmaningen under skrivprocessen var att hitta en tillvägagångssätt i boken som skulle vara relevant och användbart oavsett typ av organisation och antal medarbetare. Att skapa en ledarskapsbok som skall vara lika användbar för en förening, en arbetsgrupp eller en avdelning som för små startups, etablerade företag och stora organisationer med många anställda var en komplex uppgift som krävde noggrann planering. Jag fick revidera x antal gånger tills jag kom fram till en balanserad metodik.
Har du några framtida projekt eller böcker på gång som du kan berätta om?
Ja, senare i år publiceras en tillhörande arbetsbok i A4-format av Ruby Books. Den kan ses som ett praktiskt, levande dokument som är anpassad från en medarbetares/lagmedlems perspektiv. Ledaren kan då, för att underlätta förändringsarbete, använda huvudboken som ett processhandledningsverktyg medan deltagarna använder arbetsboken för att se sin egen process och utveckling. Tillsammans kan då ledaren och laget gemensamt gå snabbare framåt.
Det finns fem avsnitt i arbetsboken:
- Det interna värdskapet.
- Den gemensamma riktningen.
- En trivsam kultur och arbetsmiljö.
- Det yttre värdskapet.
- Framåt tillsammans.
Sedan kommer "Formeln till lönsamhet, tillväxt och utveckling” glädjande även som ljudbok. Boken kommer även att publiceras på engelska samt eventuellt på andra språk.
Jag har planer på flera böcker inom organisationsutveckling men just nu är allt fokus på att slutföra arbetsboken och läsa in den kommande ljudboken.
Formeln till lönsamhet, tillväxt och utveckling
Kan det finnas en formel som skapar långsiktiga goda resultat, tillväxt, passion, effektivitet, acceptans av roller, ansvarsfullhet, engagemang, att medarbetare växer och utvecklas oavsett bolagsform, oavsett om det är ett idrottslag, en avdelning, en styrelse, ett företag, en grupp av företagsledare, franchisetagare, chefer eller en hel organisation?
Hur skapar du som ledare en trivsam atmosfär där ditt lag presterar på sin högsta nivå, vill bli självgående, tar ansvar och aktivt bidrar till organisationens vision, mål, ambitioner och framgång?
Den här boken är en praktisk guide för dig som ledare som bl.a. innehåller tydliga steg-för-steg processbeskrivningar, studier som påvisar fakta och samband, reflektion för ledningsgrupper, 15 sidor för egenreflektion samt 47 självskattningsfrågor för ditt ledarskap och självledarskap. Dessutom applicerbara workshops och konkreta verktyg som exempelvis: Tillitshjulet, Niclas trafikljus, fyra nivåer av feedback för alla generationer och kulturer, anpassad coachning genom ”isberget”, konflikthantering, 100% självinsikt och paradoxen med kikaren. Pivotala delar inom förändringsarbete som exempelvis; Hur du som ledare får stora beslut och förändringsarbete att landa framgångsrikt och i linje med kulturen. Hur du som ledare synliggör/ tydliggör drivkraft, ömsesidiga förväntningar och gemensamt synsätt för ditt team. Hur du som ledare stabiliserar det inre värdskapet.